Annonse
07:30 - 15. desember 2017

Slik bodde de der

En usedvanlig samling anekdoter blir til spenstig norgeshistorie.

Der ingen skulle tru...: «Stedet kalles bare Helleren», skriver historiker Øystein Morten i boken Norske ødegårder. Han har sammen med fotograf Pål Hermansen reist Norge rundt for å fortelle historiene om stedene vi forlot. Her befinner de seg helt sør i Rogaland, i regionen Dalane, innerst i Jøssingfjorden. Foto: Pål Hermansen
Annonse

Er det bare et påfunn og jag etter originalitet å lage en bok om Norges historie gjennom å oppsøke, fotografere og skrive om ti fraflyttede gårder? Nei, det er en svært god idé, og i denne nye utgivelsen er realiseringen av den også førsteklasses.

Romantikk. Nå kan nok noen av bildene til den rutinerte og anerkjente fotografen Pål Hermansen og en og annen setning fra historikeren Øystein Mortens penn leses i estetiserende retning, med en viss nostalgi til livet fortidas mennesker levde. En tendens til å dyrke forfallet sniker seg frem både mellom og på linjene. Ofte minnes leseren på hvordan naturen forvandler hus og dyrket jord, altså sivilisasjon og kultur, til natur igjen.

Samtidig antyder forfatteren at naturen med rette tar sitt tilbake ved å fortære resultatene av menneskenes virksomhet, arbeid og slit. De forfalne gårdene gjøres til ruiner som på en gang både er et sentralt bilde på en forgangen gullalder eller storhetstid og på forfall og dekadanse. Dette siste er et av de sentrale teamet i romantikken, en tanketradisjon som forfatteren skriver seg inn i. Leseren oppfordres til å vende seg bort fra samtidens kompliserte, uoversiktlige og problematiske livsverden og i stedet forgylle fortiden med melankolsk lengsel.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse