Annonse
00:00 - 12. januar 2018

Sex og singelliv i Marokko

Forfattaren Leïla Slimani blei nyleg ein av president Emmanuel Macrons rådgivarar. Den siste boka hennar utvidar nedslagsfeltet for maktkritikken i metoo-kampanjen.

Rådgivar: Nyleg blei Leïla Slimani henta inn som rådgivar for la francophonie, det vil sei dei fransktalande landa utanfor Frankrike, av president Emmanuel Macron. Her er den fransk-marokkanske forfattaren i møte med presidenten. LUDOVIC MARIN/AFP/NTB scanpix
Annonse

Kven har rett til å kritisere islam, og på kva måte? Og kven har rett til å problematisere synet på kvinner og seksualitet som dominerer i ein del muslimske land? Fleire sentrale franske forfattarar har tatt ein bit av dette stridens eple, som Boualem Sansal med den dystopiske Orwell-alluderande romanen 2084. La fin du monde (2084. Verdens undergang), Kamel Daoud med Meursault, contre-enquête (Meursault-saken) – og Leïla Slimani.

Slimani (f. 1981) tok imot Goncourtprisen i 2016 for romanen Chanson douce (Søt song). Nyleg blei den fransk-marokkanske forfattaren og journalisten henta inn som rådgivar for la francophonie, det vil sei dei fransktalande landa utanfor Frankrike, av president Emmanuel Macron. Alle dei tre nemnde forfattarane har røter i Maghreb, dei arabiske landa i det vestlege Nord-Afrika: Sansal (f. 1949) og Daoud (f. 1970) i Algerie og Slimani altså i Marokko.

Vidfemnande undertrykking. I ei debattskapande sakprosabok, Sexe et mensonges. La vie sexuelle au Maroc (Sex og løgner. Seksualitet i Marokko) skildrar Leïla Slimani ein grunnleggande mangel på fridom blant kvinner i Marokko. Ho balanserer kløktig ein kritikk av kvinnesyn og diskriminering i det muslimske moderlandet Marokko, ein kritikk som først og fremst rammar kulturelle strukturar, ikkje religion.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker