Annonse
00:00 - 08. desember 2017

Minnesmerker i kø

Hundreåringen Jens Evensen har fått sin annen biografi på en og samme høst.

Sviket: Ingolf Vislie tydeliggjør gjennom referater hvordan Arne Treholt (i midten foran) svek og lurte Jens Evensen (helt til høyre). Foto: Bjørn Reese / VG / NTB Scanpix
Annonse

 Til hundreårsdagen ble det plutselig med Jens Evensen-biografier som det sies om London-busser: Først kommer det ingen, så kommer det ingen, så kommer to samtidig.

Jens Evensen: Mannen som gjorde Norge større av journalist og oversetter Berit Ruud Retzer er allerede omtalt i Morgenbladet. Den nye Evensen-boken heter Jens Evensen. Havet, oljen og retten, og er skrevet av advokaten Ingolf Vislie. Altså heller ikke denne gang en historiker, en samfunnsviter eller en garvet sakprosaforfatter. I stedet deler altså forfatteren yrkesbakgrunn med sitt objekt.

Vislie har dessuten hatt et nært forhold til Evensen allerede fra guttedagene, siden Evensen arbeidet som advokatfullmektig for forfatterens far, høyesterettsadvokat Arne Vislie, og både sjefen og fullmektigen var mot slutten av krigen engasjerte i motstandsbevegelsen. Evensen ble en periode en nær omsorgsperson for den unge Ingolf (født 1930), som glatt innrømmer at Evensen for ham fremsto som «en kjempe, et forbilde, min ungdomshelt og venn».

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse