Annonse
00:00 - 08. desember 2017

Kjør debatt

Kjetil Lismoen legger grunnlaget for en diskusjon om morgendagens filmproduksjon, men overlater til andre å kaste første sten.

Ut i regionene: Kjetil Lismoen tar til orde for å avvikle dagens konsulentordning, og argumenterer for en større regionalisering av filmbransjen i boken Blant hodejegere og nazizombier. Nazizombiene på bildet er hentet fra Tommy Wirkolas Død snø 2. Tappeluft Pictures
Annonse

Kjetil Lismoen kunne vanskelig funnet et bedre tidspunkt for å lansere sin nye bok. For mens den kommersielle delen av norsk filmbransje går så det griner, befinner den norske filmen seg i noe som minner mer om en kunstnerisk krise for hver dag som går. Kinopublikummet har vendt ryggen til den såkalte kvalitetsfilmen, og siden det i praksis ikke finnes andre distribusjonsmodeller for kunstnerisk ambisiøse norske dramaer for voksne, er det nå stadig flere som spør hvorvidt det egentlig har noe for seg å bruke offentlige penger på å produsere slike filmer.

Og som om ikke dét var nok, bidrar Filminstituttets firkantede regelverk for hvem som kvalifiserer til å motta støtte, aktivt til å motarbeide fremveksten av en ny bølge med innovative og utfordrende norske lavbudsjettfilmer.

Viktig. Det er med andre ord åpenbart at noe er nødt til å skje. Selv om det norske filmfeltet har en notorisk aversjon mot offentlig debatt, er det ikke lenger mulig å ignorere de store, strukturelle problemene og håpe at ting skal gå seg til av seg selv.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse