00:00 - 15. desember 2017

Hun tok ordet selv

Gjennom hele livet hadde Tove Ditlevsen et uforferdet forhold til mediene. Men hva koster det å inngå en oppriktighets- og leveringskontrakt med offentligheten, spør Vigdis Hjorth.

Som det er: Tove Ditlevsen vender tilbake til barndommens gate på Vesterbro i København. Foto: Knud Jacobsen / Polfoto

Den første voksenboken jeg leste, var Tove Ditlevsens selvbiografiske Barndom. Der sto det på side 10: «Jeg var syv år da ulykken rammet oss», og jeg leste videre med hjertet i halsen. Det var en sånn fin dag, sto det, og Tove var så glad for hun hadde fått en ny, strikket genser, den var grønn. Hun og moren går til fabrikken for å møte faren etter arbeidet, men denne dagen ser han annerledes mørk ut i ansiktet når han kommer. Moren spør: Hva har skjedd? Han svarer: Jeg har fått sparken.

 

 

Annonse