Annonse
00:00 - 22. desember 2017

Flertydig fortelling

Islam og materialisme kolliderer i Cheikh Hamidou Kanes triste afrikanske romanklassiker.

Kolonitiden: Fransk postkort fra en senegalesisk landsby, fra den gang landet var under fransk styre. Foto: Print Collector/Getty Images
Annonse

Senegalesiske Cheikh Hamidou Kanes roman Beretninger om ilden og verdens mørke ble første gang utgitt på fransk i 1961. Internasjonalt er den en av de afrikanske romanene som er blitt gjort til gjenstand for mest forskning, og det er lett å skjønne hvorfor: Ennå i dag besitter fortellingen om en ung muslims oppbrudd fra Senegal og studietid i Paris all den flertydighet som signaliseres i den franske originaltittelen, L’Aventure ambiguë.

Islam. Den unge hovedpersonen Samba Diallo er av aristokratisk blod. I første halvdel av romanen får han opplæringen som er nødvendig for å gjøre ham til religiøs veileder for diallobe-folket. Guds ord bankes og brennes bokstavelig talt inn i ham med hjelp av en glødende vedkubbe.

Samtidig får han oppriktig åndelig omsorg. Til tross for volden, fremstår det religiøse samfunnet både sannhetskjærlig og levedyktig. Islam behandles med et realistisk alvor som danner motvekt mot ville islamistsatirer i fransk litteratur de siste årene, som Michel Houellebecqs Underkastelse og algeriske Boualem Sansals 2084.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker