Annonse
00:00 - 08. desember 2017

Et romskip i mørket

Rystet speil er selvportrettet til en aldrende, dødsbevisst dikter. Men det er også en stillferdig romodysse som ansporer til meddiktning.

Galaktisk: Rystet speil passer for både øvde og uøvde diktlesere, så det finnes ingen unnskyldning for ikke å svare på dette interplanetariske anropet – dette «Houston, do you read me». CSA Images/Getty Images/Vetta
Annonse

Søren Ulrik Thomsen (født 1956) har vært del av dansk poesis hjerteblod helt siden debutsamlingen City Slang og det klassiske diktet «Levende» i 1981. Første linje i Rystet speil setter tonen for hans siste diktsamling: «Vinter: Hastesakene hoper seg opp.» Vi forstår at kulden har satt inn, tiden er i ferd med å løpe ut. Men for hvem? Andre linje fastslår temmelig plumpt: «Folk har begynt å dø». Da er det ikke lenger noen tvil.

Med Rystet speil har den danske dikteren skrevet et alderdomsverk som i all sin utstuderte enkelhet svaler blodet og demper leserens puls. Paradoksalt nok ansporer den til å la hastesakene ligge. Hvordan skal man ellers kunne avfinne seg med døden?

Uromantisk. I åpningsdiktet sammenligner dikteren det opplyste kontoret sitt med et romskip i mørket. Slik fremstår kontoret som en overlevelseskapsel, og «saksgangen» som utspiller seg der blir en ekspedisjon gjennom tid og rom. Rystet speil er et selvportrett i diktform, men reflekterer også over hensikten med å dikte. Befriende uromantisk fremstilles dette som en langtekkelig prosedyre, et «kontorarbeid» som dreier seg om å«avvente ord som pust, risling og rust / stille dem opp på rekke og så flytte dem rundt / til de ligner noe man ikke har sett».

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker