00:00 - 01. desember 2017

Bernhard Ellefsen om seksuell trakassering og Svenska Akademien

Har institusjoner som Svenska Akademien livets rett i dag, spør Bernhard Ellefsen.

Dagens Nyheter har publisert den største avsløringen av seksuell trakassering og overgrep i skandinavisk kulturliv til nå. Under et bilde av atten kvinner, like mange som det er medlemmer i Svenska Akademien, kunne vi lese at en mann med svært tette bånd til institusjonen hadde trakassert og voldtatt kvinner gjennom årtier. Ofte brukte Kulturprofilen (som svenske aviser kaller ham) sine forbindelser i utpressingen av kvinnene. Vet du ikke hvem jeg er gift med, spurte han et av sine ofre.

Kulturprofilen og hans kone, en fremstående forfatter, har dessuten drevet «Klubben», en kulturscene som ifølge DNs kilder har vært akademimedlemmenes dagligstue og en slags auditionscene for De adertons gunst. «Klubben» har delvis vært finansiert med midler fra Akademien.

«Trappan ned til [Klubbens] lokaler skiljer inte bara gatuplan från källarläge, den kan också ses som en brant rakt ned i helt andra tempi än de som passerar på trottoaren utanför», står det å lese i en stor bok om «Klubbens» historie. Boken viser at «Klubben» faktisk har vært en scene hvor formidable kunstneriske opptredener har funnet sted, og hvor det har vært plass til det tidløse. 

Annonse