Annonse
00:00 - 01. desember 2017

En uforglemmelig fortelling

Robert Musil er blant modernismens mest utilnærmelige mestere, men denne oversettelsen ruller ut den røde løperen for leseren.

Blant mesterverkene: På midten av 1920-tallet ble det utgitt litterære mesterverk for et århundre. Tre kvinner viser at Robert Musils fortellinger fra samme tid ikke står nevneverdig tilbake for disse. Foto: Ullstein bild / Getty Images ullstein bild Dtl./ullstein bild via Getty Images/ullstein bild via Getty Images
Annonse

I vestlandsforlaget Skalds velredigerte og vakre klassikerserie foreligger nå en liten samling fortellinger av den østerrikske forfatteren Robert Musil (1880–1942). De tre tekstene som utgjør Tre kvinner er skrevet i litteraturhistoriens kanskje mest fruktbare og skjellsettende periode, nemlig første halvdel av 1920-tallet. 

Bare tanken på hvilke verker som utkom i løpet av disse fire–fem årene er nok til å gjøre en leser svimmel: Joyces Ulysses (1922), Eliots The Waste Land (1922), Manns Trolldomsfjellet (1924), Woolfs Mrs. Dalloway (1925) og Kafkas Prosessen (1925), for å nevne noen. Mesterverk nok for et århundre.

Overkommelig møte. Musils mest kjente roman, Mannen uten egenskaper, kom først et tiår senere, og er beryktet for sin utilgjengelighet. Mitt eget eksemplar i to bind kikker tungt, truende og nesten uåpnet ned på meg fra bokhylla. 

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse