Annonse
00:00 - 03. november 2017

Mord, mysterier og menn som skriver

I true crime-sjangeren blir litterær stil også et spørsmål om etikk, skriver Bjarne Riiser Gundersen.

Amerikanske aner: Fascinasjonen for virkelighetens tragedier og krimgåter har ikke minst satt spor i amerikansk populærkultur. Fotografen Arthur Felling – kjent under kallenavnet Weegee – ble berømt for å dokumentere de harde realitetene i New Yorks gater. Dette bildet fra 1942 viser politiet i arbeid på et drapsåsted. Foto: Weegee (Arthur Fellig) / International Center of Photography / Getty Images
Annonse

«Hvis jeg har to ledige minutter, ser jeg mordprogrammer på tv», sier en av rollefigurene i en fersk episode av den svartsynte dramakomedien Better Things. Fiktive mord er ikke interessante, understreker hun til typen sin, det er de virkelige som pirrer.

«Det føles som om jeg selv blir drept hver eneste dag, på en vag måte som ingen kan tiltales for», forklarer den dobbeltarbeidende trebarnsmoren.

«Så når jeg ser historier om damer som får hodet kuttet av, og så finner de hår på kniven til en fyr … det er veldig tilfredsstillende.»

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker