00:00 - 24. november 2017

#metoo-bevegelsen er et slag i feminismens krig mot tausheten og byr oss leksjoner i empati, skriver Bernhard Ellefsen.

#metoo-bevegelsen byr oss leksjoner i empati, skriver Bernhard Ellefsen.

At feminismens kamp er en kamp mot taushet ser vi med all mulig tydelighet i to nye utgivelser: I pamfletten Women & Power lager den innflytelsesrike klassisisten og formidleren Mary Beard en slags kulturhistorisk katalog av kvinner som er fratatt stemmen sin, og forteller om egne opplevelser av netthets. Sentralt i den amerikanske skribenten Rebecca Solnits artikkelsamling Alle spørsmåls mor (som kommer på norsk om en ukes tid) står en tekst hun har kalt «Taushet. En kort historie». Sammen forsyner de den seneste tidens historier om seksuell trakassering med et historisk bakteppe og en intellektuell overbygning.

Mary Beard minner leseren på at den vestlige litteraturen åpner med at en ung mann, Odyssevs’ sønn Telemakos, ber en sterk kvinne, moren Penelope, om å holde kjeft. Offentlig tale og makt er forbeholdt menn, forteller Telemakos, og millenniene siden har stort sett gitt ham rett. Å være kvinne har betydd å være innbygger i det Solnit kaller «taushetens by». Og feminismen har handlet om å bryte ned bymurene som omgir den.

«Hva ville skje om én kvinne fortalte sannheten om sitt liv?», spurte den amerikanske aktivistpoeten Muriel Rukeyser (1913–1980), før hun ga et svar som i 2017 har vist seg sannere enn mange kunne forestille seg: «Verden ville sprekke opp.» Drevet av de sosiale medienes muligheter og de hullene i taushetens murer som tiår med feministisk tenkning og aktivisme har hugget, har den ene emneknaggen etter den andre (#yesallwomen, #notokay, #metoo) samlet opplevelser av voldtekter, netthets og seksuell trakassering. Virkningen har tiltatt i styrke for hver omdreining, og nå ser vi i deler av samfunnslivet ut til å ha nærmet oss kritisk masse.

Annonse