Annonse
00:00 - 17. november 2017

Livets drivgods

Joe Brainard lager lettfattelig, ærlig og original popkunst av USAs overflod og kjente refrenger.

Multikunstner: Joe Bainard (1942–1994) var maler, omslagsdesigner, serietegner, scenograf og forfatter. Boken I Remember – Jeg husker – som opprinnelig kom ut i 1970, er nå utgitt på norsk. Foto: Ron Padgett / Flamme
Annonse

Joe Brainard var del av den såkalte New York-skolen av kunstnere og poeter. Med sin vektlegging av spontanitet, humoristisk selvfremstilling og lek med stil og form var de med på å hale kunsten ut av den klassisistiske høyborgen og ned i storbyens gater på 1950- og 1960-tallet. De mest kjente poetene i gruppen var Frank O’Hara, John Ash­bery, James Schuyler og Kenneth Koch.

Uordnede minner. Flere av disse dikterne vanket i kunstverdenen – de virket som kunstkritikere eller kuratorer – men Brainard utmerket seg som en genuin multikunstner. Han var maler, omslagsdesigner, serietegner, scenograf. Litterært huskes han best for sin 1970-utgivelse I Remember, som nå er ute på norsk i Nils-Øivind Haagensens inspirerte og lydhøre oversettelse.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse