00:00 - 24. november 2017

Grensegang i grenseland

Erika Fatlands reise rundt Russland fungerer både som geopolitisk oppstiver og høykompetent turbeskrivelse, men blir iblant mer samfunnsfagsbok enn personlig formidling.

Forviklinger i Kasakhstan: Verdens største og eldste fungerende rakettoppskytingsbase ligger i Bajkonur, Kasakhstan. Men etter en tålmodighetsprøve med anstrøk av Kafka, måtte Erika Fatland ta til takke med byens romfartsmuseum. Foto: Erika Fatland

For noen år siden hadde forfatter Erika Fatland en drøm. Hun vandret rundt på et stort kart, langs en tilsynelatende uendelig rød linje, hele tiden med et vidstrakt land på den andre siden av streken. For noen høres det ut som et ganske vanlig mareritt, for Fatland ble det hennes neste bokidé: en tur langs hele Russlands yttergrense, gjennomført i løpet av drøyt 250 reisedøgn, fra Pyongyang i Nord-Korea til Finnmarks østkyst, fra Beringstredets islagte havner til Kolahalvøyas ditto.

Resultatet, en bok med den ganske selvskrevne tittelen Grensen, er en tykksak med mye klassisk «hvite flekker på kartet»-glede over seg. Bli kjent med jupiker, tatarer og uigurer; si hei til ingusjetere, ossetere og mandsjuer. «Abkhaserne [er] beslektet med kabardinerne og tsjerkesserne», forklares det et sted. Var det ikke det vi alltid hadde hatt en mistanke om!

Verdens høyeste flaggstang. På veien toucher vi blant annet innom verdens nest lengste grense mellom to land (Russland og Kasakhstan) og historiens yngste utbryterrepublikk (Donetsk i Øst-Ukraina). Vi besøker den byen på jorden som ligger lengst fra havet og får et glimt av det som en gang var verdens høyeste flaggstang.

Annonse