00:00 - 17. november 2017

Gåten med det koruplente lik

Pablo Neruda i Sovjet. Foto: Wikiemedia Commons

Vi må igjen ned i krypten og besøke Chiles store poet, Pablo Neruda. Nobelprisvinneren (og mottageren av Stalins fredspris i 1953) døde i 1973, tolv dager etter Pinochets militærkupp. Den offisielle begrunnelsen var kreft. Men dagen før han døde skal Neruda har ringt sjåføren sin fra sykehuset i desperasjon: Noen hadde injisert et eller annet i magen hans! I 2015 ble liket gravd opp og prøver tatt. Etter en lang periode med antagelser og påstander har nå et panel på 16 eksperter konkludert: De avviser blankt den ofisielle dødsårsaken, ifølge avisen The Guardian. Neruda var rett og slett for fet da han døde. Hadde han dødd av kreftdiagnosen, hadde liket vært spinkelt. I tillegg fant ekspertene spor etter det som kan ha vært laboratoriedyrkede bakterier. Neste uke kommer passende nok filmen Neruda.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse