00:00 - 01. desember 2017

Folkets høvdinger

Simen Ekerns fortrinn består i at han skjønner at populismen ikke er et mageknip som vil gå over av seg selv.

Folkene: Det er ikke først og fremst populismen som ideologi som opptar Simen Ekern, men det merkverdige menasjeriet som ideene har båret frem i lyset, som Marine Le Pen og Geert Wilders. GIUSEPPE CACACE/AFP/NTB scanpix

Simen Ekern har skrevet en forstandig og innholdsmettet bok om den europeiske høyrepopulismens frembrudd og vekst. Flere med meg skulle gjerne ha sett at boken dreide seg om populismens vekst og fall, men det er et forfengelig håp. Høyrepopulismen har vist seg forbausende seiglivet og forvandlingsdyktig. Slik den fremstår i Italia, Frankrike, Holland, Tyskland, Ungarn, England og Norden, er den blitt en ideologisk makt å regne med.

Nå er begrepene på dette feltet foreløpig høyst mangetydige og uklare, men Simen Ekerns bok Folket, det er meg står for en første opprydning i noe som av mange snarere blir oppfattet som et mediefenomen eller en trend i underholdningsbransjen enn som en politisk kraft i tradisjonell forstand. Når nå disse kreftene blant mye annet har sparket England ut av EU, rystet det europeiske fellesskapets grunnvoller, forvandlet vanlig innvandrerskepsis til åpne konfrontasjoner og – i USA, riktignok – har plassert seg med atomknappen innenfor rekkevidde, er det på høy tid å undersøke saken nærmere.

Et tragisk epos. Ifølge Simen Ekerns fortelling har denne politiske fronten vært levende en god stund allerede. Ekern tar utgangspunkt i Frankrike, familien Le Pen og deres generasjonsoppgjør. Veien fra Jean-Marie til Marine Le Pen er på flere måter et tragisk epos, et intimt familieoppgjør for alles øyne. Partiet Nasjonal Front var som en familie, ikke bare et meningsfellesskap, het det. Derfor ble maktkampene så heftige.

Annonse