Annonse
00:00 - 10. november 2017

Far i fremkallingsrommet

Mette Karlsviks nye roman undersøker hvordan vi skapes i hverandres bilder – både de mentale og de knipsede.

Fremkalling: I Mette Karlsviks nye roman er mørkerommet både et konkret sted der fotografier fremkalles, og en metafor for hukommelsen. Arkivfoto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Slik fotografen velger ut motiver, er også hukommelsen selektiv. Noen opplevelser finner den frem til igjen og igjen, mens andre ikke engang blir til minner, de forsvinner motstandsløst i glemselens mørke. I Mette Karlsviks nye roman er mørkerommet både et konkret sted der fotografier fremkalles, og en metafor for hukommelsen. Mørkerom kretser rundt forholdet mellom en far og en datter; hvordan hun romantiserer ham, og hvordan hans blikk gjennom kameralinsen – han er hobbyfotograf – former hennes bilde av seg selv.

Jeg og du i oppløsning. Romanen er lagt til en liten øy ved Kristiansund, der jeg-fortelleren Mette vokser opp. Det begynner med at hun ser for seg farens liv i utstrakte tablåer, fra han fødes til hun selv kommer til verden. Senere skildres det hvordan faren blir den hun undrer seg over, knytter seg til og gjør til forbilde. Slik han oppslukes av fotografiets verden, svermer hun omkring hans verden, en smitteeffekt der den fascinerte selv blir fascinasjonsobjekt.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse