00:00 - 17. november 2017

Et Tyrkia i krise

Politisk aktivisme og selvbetraktning er like viktig for Asli Erdogan.

Poetisk aktivisme: I fjor ble Asli Erdogan fengslet for sin tilknytning til avisen Özgür Gündem, nå er et utvalg av tekstene hun skrev for den prokurdiske avisen, samlet i bokform.

Tyrkia er et land som vet å holde sine pasjaer, helgener og politifolk i ære, men som ikke begynner å sette pris på forfatterne sine før de har tilbrakt noen år i retten og i fengsel. Dette ifølge nobelprisvinner Orhan Pamuk, som i et essay spøkte med at han endelig kunne kalle seg en «ekte tyrkisk forfatter» da han i 2005 ble stilt for retten for å ha vanæret landet sitt.

Fengslet. En annen som ville falt innunder Pamuks definisjon av en «ekte tyrkisk forfatter», og som har fått oppmerksomhet internasjonalt, er Asli Erdogan. I etterkant av kuppforsøket i Istanbul i fjor sommer satt hun drøye fire måneder i fengsel for «medlemskap i en terrororganisasjon» og «undergraving av den nasjonale enheten». I praksis vil det si å ha drevet journalistikk for dagsavisen Özgür Gündem («Fri dagsorden»), som jobbet for å styrke rettighetene til kurdere i Tyrkia.

Annonse