Annonse
00:00 - 17. november 2017

Et Tyrkia i krise

Politisk aktivisme og selvbetraktning er like viktig for Asli Erdogan.

Poetisk aktivisme: I fjor ble Asli Erdogan fengslet for sin tilknytning til avisen Özgür Gündem, nå er et utvalg av tekstene hun skrev for den prokurdiske avisen, samlet i bokform.
Annonse

Tyrkia er et land som vet å holde sine pasjaer, helgener og politifolk i ære, men som ikke begynner å sette pris på forfatterne sine før de har tilbrakt noen år i retten og i fengsel. Dette ifølge nobelprisvinner Orhan Pamuk, som i et essay spøkte med at han endelig kunne kalle seg en «ekte tyrkisk forfatter» da han i 2005 ble stilt for retten for å ha vanæret landet sitt.

 

Fengslet. En annen som ville falt innunder Pamuks definisjon av en «ekte tyrkisk forfatter», og som har fått oppmerksomhet internasjonalt, er Asli Erdogan. I etterkant av kuppforsøket i Istanbul i fjor sommer satt hun drøye fire måneder i fengsel for «medlemskap i en terrororganisasjon» og «undergraving av den nasjonale enheten». I praksis vil det si å ha drevet journalistikk for dagsavisen Özgür Gündem («Fri dagsorden»), som jobbet for å styrke rettighetene til kurdere i Tyrkia.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker