00:00 - 10. november 2017

Et syrlig og sørgmodig sirkusfølge

Døden og den ulykkelige kjærligheten skildres like surrealistisk som sorgtungt i Marie Lundquists poesi.

Eg og du: Mange av diktene til Marie Lundquist utspiller seg mellom et tradisjonelt lyrisk «eg» og et du. Foto: Thomas Wågström / Samlaget

Svenske Marie Lundquists poesi skildrer strimer av ensomhet; her synges klager over fraværende, gifte menn, og ikke sjelden får diktene de døde i tale. Lyder det som smålåten sentrallyrikk, strofe på strofe om temaer vi alle kjenner?

Utvalget som nå utkommer i norsk gjendiktning, Eg og ho eg kunne ha vore, stiller den slags fordommer til skamme. Ved hjelp av sitt gatesmarte blikk kler Lundquist døden og den håpløse kjærligheten opp i uvante gevanter – her blir de begge like surrealistiske som sørgmodige.

Annonse