Annonse
00:00 - 17. november 2017

– Dette kan sette hele bokavtalen i spill

De store forlagene vil bruke sin egen bedrift til å selge e-bøker til bibliotekene. Det setter den norske bokavtalen i fare, mener Biblioteksentralen.

Strid om e-bøker: – Teknologien endrer verdikjeden, sier Kristenn Einarsson i forleggerforeningen. Her: Digital (eller i alle fall elektrisk) infrastruktur på Tysvær folkebibliotek i Rogaland. Foto: Jo Straube, bildet er tatt til fotoboken Det norske biblioteket.
Annonse

Den norske bokbransjen er en oase. På grunn av den såkalte bokavtalen er det i en bestemt periode fast minimumspris på alle nye bøker, og de forskjellige bokhandlene har rett til å få levert bøker fra alle forlag, slik at store aktører ikke kan stenge mindre ute fra markedet. På gode dager får til og med forfattere akseptabelt betalt for arbeidene sine.

Men det er mørke skyer i horisonten. Dette sårbare økosystemet følger ikke de lover og regler som gjelder for resten av samfunnet.

Noe av kritikken mot Bokavtalen har vært at den gjør forlagene uanstendig mektige. Konkurransetilsynet har gjentatte ganger kritisert avtalen fordi forleggerforeningen og bokhandlerforeningen selv er med på å definere sine egne vilkår.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker