00:00 - 08. desember 2017

Det hvite i øyet

Verden flommer over av bilder som aldri før. Blind Spot av Teju Cole gir leseren anledning til å reflektere over hva bildene betyr, i en usedvanlig vakker form.

Zürich, Sveits. Foto: Teju Cole / Faber & Faber

Verden kan by på mange gode bøker, men hvor mange tvinger oss til å se verden på en ny måte? Altså, ikke bare gir leseren nye og sterke opplevelser, i form av historier eller nye tanker, men endrer på hvordan vi ser i konkret forstand, får oss til å reflektere over hva vi legger merke til og hva vi – bevisst eller ubevisst – velger bort? Hvor mange utgivelser bruker denne finjusteringen av blikket til å si noe mer, lar det være et redskap som man kan nærme seg og fortolke tilværelsen med?

Blind Spot av Teju Cole er en slik sjelden bok.

For ivrige lesere er nigeriansk-amerikanske Cole om ikke et verdensnavn, så i alle fall en kjent stemme. Han hører med blant forfatterne som jevnlig fraktes over havet for å drysse litt glitrende New York-støv på berget. Størst ry har nok romanen Åpen by, som bygger på flanørlitteraturen, sjangeren der forfatteren eller jeget vandrer rundt i et urbant landskap og rapporterer om hva det flyktige livet måtte åpenbare.

Annonse