Annonse
00:00 - 17. november 2017

Bernhard Ellefsen: Helleland og Moxnes forstår ikke hva kritikk er

Mener vi at kunsten er mer enn underholdning, følger høye forventninger til kritikken med på lasset, skriver Bernhard Ellefsen.

Annonse

I en mye omtalt forsnakkelse innrømmet kulturministeren for en stund siden at hun håpet «at den tiden skulle være forbi at noen forteller folk hva som er god og dårlig kultur». Leser vi Klassekampens nylige undersøkelse av antallet anmeldelser i et utvalg riksaviser i 2017 sammenlignet med 2007, kan det se ut som Linda Hofstad Helleland er i ferd med å få drømmen oppfylt. I år er det nemlig trykket halvparten så mange anmeldelser som for ti år siden i avisene de har gjort sin opptelling i.

NRKs allsidige kulturkommentator Agnes Moxnes har også gjort en opptelling. På Facebook har hun spurt vennene sine om hva (eller hvem) som får dem til å kjøpe bøker. Undersøkelsen slo dårlig ut for litteraturkritikken. En noe vaklende empiri hindrer ikke Moxnes i å gi sin konklusjon formen av et utrop: «lenge leve venner og kolleger og litteraturen de får meg til å lese.» Fordi kritikere er «blærete», synes Moxnes tilfreds med «vennenes» triumf.

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.