Annonse
00:00 - 06. oktober 2017

Stjerner på flukt

Lars Petter Sveen går engasjert inn i si tid. Men veg medvitet om forfattarens makt opp for ein velmeinande, litt emmen vilje til det gode?

Brutalt: Lars Petter Sveen har teikna eit brutalt, men likefullt eksotisk bilde av unge somaliske menneske på flukt. Arkivfoto: Christian Belgaux
Annonse

Lars Petter Sveen har sidan debutboka Køyre frå Fræna (2008) bevega seg i stø retning oppover i det litterære hierarkiet, og kom i 2015 på Morgenbladets liste over dei ti fremste forfattarane under 35. Guds barn, Sveens tredje roman, nådde breitt ut og viser ein litterært og kulturhistorisk medviten forfattar, som bryt med mykje av den utbreidde psykologiske realismen i samtidslitteraturen ved å bruke Bibelen som inspirasjon og førelegg.

Mot Europa. Eit kjenneteikn ved Sveens litterære univers er tilløpet til det stad- og tidlause, særleg tydeleg i Guds barn. Det bryt forfattaren markant med når han no brukar ei av samtidas store kriser, flyktningstraumen mot Vesten, som bakteppe. Fem stjerner handlar om fem unge menneske som rømmer frå ein leir utanfor Mogadishu i Somalia, gjennom Etiopia, Libya og over Middelhavet til Europa. Korleis overleve i ei verd der det aldri er plass i herberget, same kor langt dei reiser, er verkelegheita som møter dei fem.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse