Annonse
00:00 - 27. oktober 2017

Sprikande samtidslitteratur

Marta Norheim viser at det både finst og ikkje finst tendensar i samtidslitteraturen. Men at så mykje skal med, skuggar i stor grad for å setje samtidslitteraturen under debatt.

Diagnostikar: Litteraturkritiker Marta Norheim har skrive ei oppfølgjar til Røff guide til samtidslitteraturen, som ho ga ut for ti år sidan. Foto: Tove Breistein
Annonse

Når ein internasjonal rapport slår fast at folk i Noreg er dei lykkelegaste i verda, kjem den nyaste litteraturen med nødvendige nyansar og korrigeringar. For den nyaste litteraturen snakkar ikkje berre med annan litteratur. Den held òg oppe ein kritisk dialog med tida vi lever i. Det er utgangspunktet for Marta Norheims oppfølgjar til Røff guide til samtidslitteraturen, som kom i 2007.

Ledig oversikt. Kva har så skjedd på ti år, eller meir presist: kva er skilnaden på forfattarar som debuterte mellom 1990 og 2005 og meir ferske forfattarar? Ein god del, faktisk. Norheim observerer at det no er mindre barndomsskildringar i samtidslitteraturen, mens klimakrisa har dukka opp som eit nytt emne. I samband med kjønnsskilje kan det visst sjå ut til at likestillinga har nådd eit slags klimaks: «Den mannlege outsideren har fått selskap av den kvinnelege outsideren, noko som neppe er til trøyst for verken menn eller kvinner. Det blir meir som i Skrams Hellemyrsfolket: siden den dag drakk både mannen og kona på Hellemyren.»

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse