Annonse
00:00 - 13. oktober 2017

Soldatkoret og dirigenten

I Finn Iunkers nye bok, Stemmer fra Israel, er det makten som snakker.

Talerør: I Stemmer fra Israel er det ikke dramatikeren og forfatteren Finn Iunker som snakker, men et kor av israelske soldater.​
Annonse

«Det er langt ifra opplagt å gi taletid til folk som bryter menneskerettigheter og begår krigsforbrytelser», sier Finn Iunker.

Og likevel har dramatikeren gjort nettopp det i sin nye bok. I Stemmer fra Israel forteller israelske soldater om hva de så og var med på mens de tjenestegjorde i de okkuperte, palestinske områdene Vestbredden og Gazastripen. De forteller om vilkårlige ransakinger av palestinske hjem uten annet formål enn å spre frykt. Om trakassering av, og vold mot, tilfeldige palestinere som tidsfordriv. Om tortur og regelrette drap.

– Noe av det som tiltrekker meg i dette materialet, er spenningene som oppstår i det intuitivt gale valget å gi stemme til overgriperne heller enn ofrene, forklarer Iunker.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse