Annonse
00:00 - 13. oktober 2017

Reisen til ekteskapets ende

Katie Kitamura skildrer en skilsmisse med rolig letthet, mot en bakgrunn av politisk uro.

Makt og skyld: Menneskene i Katie Kitamuras fortelling synes fanget i et spill. Foto: Samantha Zucchi / Backgrid / NTB Scanpix
Annonse

Interessen for døde kvinner har ikke akkurat falt drastisk siden Edgar Allan Poe i 1846 skrev at «en vakker kvinnes død» utvilsomt var «verdens mest poetiske emne». Dødsfallene som representeres i litteratur og film – og dessverre, i nyhetssaker, at flere kvinner enn menn blir drept, sjokkerer ingen – legger som oftest kvinnelige kropper i kisten.

I amerikanske Katie Kitamuras tredje roman, En separasjon, er det derimot liket av jeg-fortellerens mann som blir funnet myrdet og forlatt på den greske landbygda, «dekket av et fint støvlag». Fortelleren har reist etter sin notorisk utro livspartner for å ta ut skilsmisse, men i midten av romanen befinner hun seg plutselig i rollen som enke, heller enn som eks-kone.

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.