Annonse
00:00 - 27. oktober 2017

Notater til et liv

Øyvind Vågnes’ Vesaas er en sprikende og motsigelsesfull roman om hvordan vi bør lese romaner.

Ikke bare Vesaas: Vesaas handler i grunnen lite om Vesaas, og desto mer om en enkelt Vesaas-leser: den forfyllede og utstøtte farfaren til biografen. Foto: Helge Hansen
Annonse

Hvordan er forholdet mellom liv og verk, og på hvilken måte ivaretar vi best minnet om forgangne forfatterskap? Slike spørsmål stiller Øyvind Vågnes i romanen Vesaas – en roman som tilsynelatende gir enkle svar, men som har noen indre motsetninger som kompliserer det hele.

Kunst og kapital. Første del av romanen er formet som en satire. Fortelleren er en norsklektor som blir invitert til å delta i planleggingen av et senter til minne om Tarjei Vesaas. I egenskap av litteraturviter er han senterets gode samvittighet. Ekspertisen hans begrenser seg imidlertid til å ha forfattet en økokritisk artikkel om Vesaas og naturen for et nisjetidsskrift, og til nesten å ha fullført en biografi. Senteret får kunstnerisk alibi uten at kapitalens autoritet trues nevneverdig.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.