Annonse
00:00 - 06. oktober 2017

Med ondt skal ondt fordrives

Fremtiden raser imot oss. Hva kan vi gjøre? Ifølge idéretningen akselerasjonismen er den beste strategien å feste sikkerhetsbeltet og gi bånn gass, skriver Olaf Haagensen.

Annonse

«Start the car, don’t look back, accelerate/ We’re out of time», synger Susanne Sundfør i låta «Accelerate» på albumet Ten Love Songs (2015). Ut fra albumtittelen kunne man kanskje tro at tekstlinjen leder videre inn i romantiske bilder av åpen landevei og to elskende i full fart inn i solnedgangen, men det er ikke tilfellet. Hvis det bærer noe sted, er det snarere rett i undergangen: Sundfør maner frem et univers der teknologiske og gudommelige krefter synes å ha gått opp i en høyere, altødeleggende enhet. Kriger bryter ut som vulkaner, blodet renner nedover veggene. Og det er ingenting vi kan gjøre med det. Annet enn å trykke gasspedalen helt ned og håpe at det venter noe nytt hinsides apokalypsen: «It’s too late, it’s too strong/ It’s all we got, it’s the siren song».

I antikk mytologi lokket sirenene sjøfarere i døden med sin vakre sang. Hos Sundfør er fristelsen mer av intellektuell art. Låta uttrykker på mange måter essensen i akselerasjonismen, et begrep som ble myntet i 2010 av kulturforskeren Benjamin Noys for å betegne en tanketradisjon som har blusset opp med ujevne mellomrom de siste femti årene eller så. I sin aller løseste form kan akselerasjonisme beskrives som en kulturteori, eller kanskje bare en tidsåndsfornemmelse, som spekulerer i fart, teknologi, omveltning og nyskapelse. Hvorom allting er, dreier det seg om tankegods som synes å ha økende avsetning i dag, også her i Norge. Begrepet – eller beslektede ideer – dukker i hvert fall opp ikke bare i Sundførs låt, men også i to romaner og en film fra de siste par årene.

Geopolitikken skifter med tiden det tar å skrive en Twitter-melding, robotene titter tilbake på oss fra den nære fremtiden, og de kommende generasjonene vil – i beste fall – måtte bebo en klode som ligner en gigantisk, syntetisk park. Hva annet kan man gjøre enn å kaste de gamle forestillingene om natur og menneske ut av vinduet og feste sikkerhetsbeltet for den fremtiden vi raser mot i økende hastighet?

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse