Annonse
00:00 - 13. oktober 2017

Marius Lien: Hockeyspillerne holdt seg på bena

Leseverdig selvbiografi åpner et vindu til rasismen i amerikansk idrett, skriver Marius Lien.

Protest: Tampa Bay Lightnings J.T. Brown markerer motstand før kampen mot Florida Panthers, 7. oktober. Foto: Matias J. Ocner/Miami Herald/TNS/NTB Scanpix
Annonse

Mennesker er forskjellige. Idretter også. I fjor begynte Colin Kaepernick å demonstrere mot rasisme og politivold ved å knele når den amerikanske nasjonalsangen ble spilt før kamper i ligaen for amerikansk fotball, NFL. Demonstrasjonen spredde seg til andre lag, og etter hvert til andre idretter. President Donald Trump gikk så til verbal krig mot NFL.

Mange begynte å spørre seg hva spillerne i NHL, den øverste ishockeydivisjonen, ville gjøre. Flere spillere antydet at de ville knele. John Tortarella, trener for diverse NHL-lag og landslag de siste årene, uttalte at han ville sette enhver spiller som ikke sto oppreist under nasjonalsangen, på benken.

Da årets hockeysesong begynte i forrige uke, holdt alle seg på bena. Joel Ward hos San Jose Sharks kunngjorde et par dager før at han ikke ville videreføre Kaepernicks demonstrasjon. Ward hadde vært i tenkeboksen, men tok beslutningen fordi han mente knelingen ikke lenger handlet om rasisme, som var Kaepernicks originale intensjon. Men på lørdag, da Tampa Bay Lightning spilte sin andre kamp for sesongen, knyttet angrepsspilleren J. T. Brown neven og løftet hånda. Så langt er han alene om å markere motstand.

Annonse