Annonse
00:00 - 13. oktober 2017

Historien er ikke hva den en gang var

Historien vil bli skrevet om, uansett, hevder Hans Fredrik Dahl. Er det da intet som står hugget i stein?

Lever fortsatt: Fordi andre verdenskrig ikke oppfattes helt på samme måte i 2017 som i 1980 eller 1945, blir den ikke foreldet. Dette bildet er fra Østbanen i Oslo, tatt den første uken etter Tysklands invasjon i april 1940. Barna skal sendes ut av byen. Foto: Aftenposten / NTB Scanpix
Annonse

Tittelen på Hans Fredrik Dahls siste bok uttrykker en påstand: at krigen aldri tar slutt. Det kunne betydd krigen som fenomen, men vi er aldri i tvil om hvilken konflikt det gjelder. For nordmenn er krigen fremdeles synonymt med andre verdenskrig. Og det til tross for at antall gjenlevende krigsdeltakere nærmer seg en håndfull, at vi faktisk ikke lenger lever i det som ble kalt etterkrigstiden, og til tross for at Norge har vært krigsdeltaker også etter 1945.

Det er imidlertid ikke like opp i dagen hva Dahl sikter til med at krigen aldri tar slutt. Før ville det opplagt vært den manglende forsoningen mellom dem som deltok på den riktige og på den gale siden, som man sa. Dahl viser i boken til Haagen Ringnes’ TV-serie I solkorsets tegn (1981), hvor «landssvikere» fikk komme til orde med sin versjon, men uten at motparten fikk slippe til. Det utløste et ramaskrik fra gamle hjemmefrontfolk og andre. I 2017 ville slikt kunne passere uten videre.

Når Dahl skriver at krigen aldri tar slutt, tenker han primært på den fortsatte interessen for andre verdenskrig synliggjort ved alle de nye bøkene, filmene, TV-seriene og dataspillene som år etter år fortsetter å komme ut. Ingenting tyder på at fascinasjonen er i ferd med å avta.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse