Annonse
00:00 - 27. oktober 2017

En bok med en helt

Ny bok gjør et nødvendig oppryddingsarbeid i historien om undertrykkelsen og diskrimineringen av romfolk i Norge.

Karolifamilien: Elisabeth Warsha var gift med Josef Karoli. Barna er (fra venstre) Marie, Polykarp, Karl (bak), foran står sannsynligvis Regina og det er nok Zolo som sitter på fanget. Bildet er tatt i 1922, før registrering og kontroll av rom for alvor ble satt på den internasjonale dagsordenen. Kilde: Archives générales du Royaume.
Annonse

Bakgrunnen for boken Et uønsket folk er at stortingsrepresentant Trine Skei Grande i 2012 etterlyste dokumentasjon på uretten og forfølgelsen av romfolk i Norge. Regjeringen sa seg da villig til å gå inn i saken – hvis romgruppene tok det opp. En kan saktens spørre hvorfor det var nødvendig å stille en slik betingelse, men resultatet var uansett at flere representanter for romorganisasjoner ba om at identiteten til drepte rom ble kartlagt og sidestilt med andre nordmenn som ble drept under krigen.

Henvendelsen førte til at tre forskere ved Holocaust-senteret i Oslo skrev rapporten «Å bli dem kvit»som ble utgitt i Holocaust-senterets skriftserie i 2015. Boken som nå foreligger, er en utvidelse av denne rapporten, der Carl Emil Vogt har kommet til blant forfatterne.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse