Annonse
00:00 - 20. oktober 2017

Dikt søker arbeid

Per Jonassens dikt foredler arbeid på sjøen, i gård og i gate.

Jubilant: Utgivelsen av dikt i samling markerer Per Jonassens 70-årsdag, han var 51 da han debuterte som lyriker. Pressefoto: Torunn N. Momtazi / Kolon Forlag
Annonse

Om man i et arkiv kom over et usignert og udatert manus av Per Jonassen, kunne man lett komme til å tro at den funne skatten var langt eldre enn Jonassens forfatterskap faktisk er. Jonassen debuterte som poet i 1998, men uttrykket han har utviklet i de seks samlingene som nå utkommer samlet, kan betegnes som utidsmessig – uten at det dermed gjør Jonassens dikt daterte.

De første linjene i forfatterskapet, «Jeg er ikke deltaker / eier eller andelshaver / Jeg søker arbeid», røper hvor Jonassens engasjement skal legge seg. Hans søken inn i poesien er også en søken etter foredling av det manuelle arbeidet; varmen for de mange harde liv som leves på sjøen, i gård og i gate, står sentralt. Noen arbeiderlyriker av gammel stil er Jonassen imidlertid ikke. Diktene hans blir aldri direkte manende eller irettesettende, og han henviser like gjerne til Rimbaud som til Bukowski.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse