00:00 - 20. oktober 2017

Det nye mennesket

Hundre år etter utgivelsen er Markens grøde fremdeles Hamsuns vanskeligste og mest folkekjære roman, skriver Bernhard Ellefsen.

I full vigør: 100-åringen Markens Grøde har beholdt sin høye posisjon både blant lesere og teaterpublikummere. Her fra Nationaltheatrets oppsetning i 2007, med Sven Nordin og Anne Krigsvoll. Foto: L-P Lorenz / Nationaltheatret

I år er det hundre år siden utgivelsen av Knut Hamsuns Markens grøde, romanen som innbragte ham Nobelprisen og som kanskje er hans mest folkekjære. At den på imponerende vis har holdt sin høye posisjon hos leserne (og teatergjengerne!) og samtidig er den av Hamsuns sterke verk som enklest kan kobles til forfatterens senere oppslutning om nazismen, har ført til mange og intense diskusjoner i årene som har gått siden Isak Sellanrå tråkket «den lange sti over myrene og ind i skogene» og kastet seg opp til markgreve.

Tonen i Hamsun-kritikken spisser seg til når det handler om Markens grøde, men motsetningene er langt på vei de samme som i den øvrige diskusjonen om forfatterskapet. Entydig læredikt eller ironisk mesterverk? Ideologi eller kunst? Agrarvitalistisk propaganda eller boblende, satirisk fortellerkunst?

 

Annonse