Annonse
00:00 - 27. oktober 2017

Den klassiske litteraturens klokskap

Det greske eposet Odysseen er spegelen som historiserer og aktualiserer amerikanske Daniel Mendelsohn portrett av ein taus far.

Hvorfor ble ikke Odyssevs værende hos Kalypso? Via den greske grammatikken og Odysseens refleksjonar om kjærleik, tiltrekking og sex spinn Mendelsohn vidare på det greske ordet homofrosyne, «likesinnethet» for å vise at det verken er den fysiske skjønnheita eller god sex som sikrar ekteskapet, verken til foreldra eller ekteskapet mellom Odyssevs og Penelope, men derimot likesinn, og minne. Odyssevs og Kalypso i et maleri av Arnold Böcklin.
Annonse

Var Odyssevs eigentleg ein ekte helt? Han var jo ein løgnar og han var utru mot kona si! Det er ei av fleire kritiske kommentarar den klassiske filologen og kritikaren Daniel Mendelsohn får av far sin. Da han tjueseks år gammal begynner på masterstudium i klassiske språk opplever han at tausheita mellom han og faren avtar. Da den 81 år gamle Mendelsohn senior ein gode del år seinare melder seg på sonens undervising i det klassiske greske eposet Odysseen, losnar samtalen mellom dei skikkeleg.

 

Ømt fadermord. Dette er det fiffige utgangspunktet og det som driv historia i Mendelsohns ferske bok An Odyssey. A Father, a Son and an Epic og som no er ute på norsk i Knut Ofstads gode, elegante omsetjing. Som kritikar er Mendelsohn like kjend med nye tv-seriar som antikkens drama, som forfattar bruker han ofte si eiga historie som utspring for politiske, historiske, eksistensielle tema, som i Forsvunnet (2012), der han følgjer lagnaden til eigne familiemedlemmer i Holocaust. Han har òg skrive om å komme ut som homofil.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.