Annonse
00:00 - 06. oktober 2017

Bernhard Ellefsen: De dårligste tider

Vi kan ikke lenger være historiens tilskuere, skriver Bernhard Ellefsen.

Fra orkanen Katrinas ødeleggelser i New Orleans, USA, 2005. FOTO: DAG GRUNDSETH / NTB Scanpix
Annonse

«Det er vanlig å omtale vår historiske situasjon som unikt fryktelig og et altavgjørende tidspunkt», skrev den britiske litteraturkritikeren Frank Kermode i en innflytelsesrik bok som utkom for femti år siden. I The Sense of an Ending (1967) peker Kermode blant annet på det apokalyptiske som preger så mye av modernismens kunst og litteratur, men advarer samtidig mot å tenke på sin egen tid som i særklasse håpløs. «Jeg synes ikke jeg ser dette særegne ved vår situasjon», noterer han med en behersket ro det er lett å tilskrive hans engelske lynne. Keep calm, og så videre.

Siden jeg gjenleste denne klassikeren fra det tyvende århundrets litteraturkritikk for noen måneder siden, har jeg tenkt på denne setningen. Ville sir Frank forholdt seg like avslappet til havforsuring og klimaendringer, et Europa som knirker i sammenføyningene, høyrepopulister på fremmarsj i hele den vestlige verden og et retorisk atomvåpenkappløp mellom en lubben noenogtredveåring av en nordkoreaner på den ene siden og en narsissistisk eiendomsmagnat med konsentrasjonsvansker på den andre? Han hadde sett og opplevd mye, den godlynte krigsveteranen med den sylspisse litteraturkritiske pennen, men en viss usikkerhet ville vel ha festet seg også i ham?

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse