Annonse
00:00 - 29. september 2017

Ytringsfrihet på svensk

Svenske intellektuelle vil boikotte den store bokmessen i Göteborg fordi et høyreradikalt tidsskrift får stille.

Demonstrasjoner: Tidsskriftet Nya Tider knyttes til hvit makt-miljøet i Sverige. Ifølge Expo distribueres Nya Tider innad i miljøet rundt den nazistiske gruppen Nordiska motståndsrörelsen. Fotokollasj: Christian Belgaux (Kildefoto: Björn Larsson Rosvall / TT / NTB Scanpix)
Annonse

«Det er provoserende at så mange intellektuelle i dag stiller spørsmål ved ytringsfriheten i Sverige», sier Åsa Linderborg, kultursjef i avisen Aftonbladet.

Det er ikke bare i Norge vi har skandaler rundt publikasjoner som heter Ny Tid. En stor gruppe intellektuelle i Sverige oppfordrer til boikott av bokmessen i Göteborg i helgen på grunn av at det høyreradikale tidsskriftet Nya Tider får stille.

«Boikotten handler om å forsøke på få bokmessens ledelse til å endre det som i mine øyne er en veldig dårlig avgjørelse», skriver Jenny Tunedal, en av forfatterne som støtter boikotten, i en e-post til Morgenbladet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Kvalitetsvurdering er vanskelig, det er klart, men hvis det blir helt tilfeldig, et lotteri, så mister jo systemet legitimitet.
Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.