Annonse
00:00 - 22. september 2017

Utkanteksistensenes kronikør

Arundhati Roy omsetter engasjementet fra essayene sine i en vidtfavnende roman om Indias utsatte.

Tilbake til fiksjonen: Tyve år etter Guden for små ting vender Arundhati Roy nå tilbake til romanformen. Foto: Mariam Butt / NTB Scanpix
Annonse

«Så hva kan jeg tilby dere i dag? Noen ubehagelige tanker om penger, krig, imperium, rasisme og demokrati.» Sitatet fra et av Arundhati Roys essayer om demokratiets situasjon i USA gir en pekepinn om hva hun konsentrer seg om også i Ministeriet for den høyeste lykke, hennes første roman siden debuten i 1997. Etter utgivelsen av Guden for små ting har Roy virket som aktivist og essayist, i tekst på tekst har hun reist pekefingeren mot urettferdigheter så utrolige at de overgår fiksjonens troverdighetskriterier.

Når hun nå er tilbake i romanens verden, har harmen fått sin rettmessige plass også her. Mens Guden for små ting, som innbrakte Roy Bookerprisen og har solgt i millioner av eksemplarer verden over, presenterte én families historie og avpasning til det indiske klasse- og kastesamfunnet, er årets roman en enda bredere anlagt fortelling om landets sorger og konflikter. Ministeriet for den høyeste lykke gir innsikt i et konfliktområde som ikke akkurat er overbelyst i norsk offentlighet, nemlig Kashmir, som i romanen blant annet beskrives som et sted med «for mye blod for god litteratur». Roy tilbyr raseri og sarkasmer, men romanprosaen hennes kan også være leken og humoristisk.

 

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.