00:00 - 15. september 2017

Tilbake til naturen

Carl Frode Tiller utvidar og fortettar skildringar av arv, miljø og slekters gang i en roman på heilt øvste hylle i forfattarskapen.

Natur og famile: Carl Frode Tiller skriv inn eit tydeleg økoperspektiv i årets roman. Arkivfoto: Christina Ulriksen

I romanane sine vender Carl Frode Tiller stadig tilbake til den samansette sanninga om eit menneske. Begynnelser, Tillers nye roman, begynner med slutten, med døden, eit sjølvmord, for så å sjå tilbake og plukke fram scener frå ein oppvekst og eit liv som kan hjelpe med å forstå dette menneske, det djupe sjølvhatet, det tragiske utfallet.

 

Fortetta Tiller. Begynnelser, som òg i ein litt annan versjon har vore sett opp som teaterstykke på Trøndelag Teater og Nationaltheatret, kan minne om debuten til Tiller, Skråninga frå 2001. Skrivemåten er ikkje like intens, eg-forteljarens erfaringar tilsynelatande ikkje like forferdelege og fatale som i debuten, men årets roman har noko både klokt og stilsterkt i måten å skildre skam og fortviling med blikk for både arv og miljø på som plasserer romanen på heilt øvste hylle i Tillers forfattarskap, saman med Skråninga.

Annonse