00:00 - 22. september 2017

Styrta englar

Roskva Koritzinskys historier om kjærleik, begjær og sorg blir litt for trygge.

Kjærleik og fridom: Med novellesamling nummer to plasserer Roskva Koritzinsky seg i den psykologiske novelletradisjonen. Arkivfoto: Christian Belgaux

Da Roskva Koritzinsky i 2013 debuterte med novellesamlinga Her inne et sted, var ho med på å synleggjere ein trend blant yngre forfattarar, det kritikaren Mikkel Krause Frantzen i den danske avisa Information for nokre år tilbake kalla «poetisk materialisme», karakterisert ved skildringar av eksistensen som ei materiell samanfiltring av partiklar, kjøt, mikrobar, hud og kropp. Med novellesamling nummer to plasserer forfattaren seg derimot meir trygt og tru i den psykologiske novelletradisjonen.

Ikkje-forplikting. Det handlar i stor grad om kjærleik, om å finne noko som liknar lykke, om å finne ei slags fridom. Opningsnovella «Ingenting om kjærlighet» stadfestar både kor vanskeleg og kor lett det kan vere, om ein er open nok, om ein manglar smak: «Hun manglet evnen til å danne preferanser – like sjelden som hun ble frastøtt, ble hun begeistret – og i all hemmelighet tenkte hun på seg selv som ikke helt menneskelig.»

Annonse