Annonse
00:00 - 22. september 2017

Remikset biografi

Berit Ruud Retzers nye biografi om Jens Evensen er ikke dårlig. Men den er heller ikke ny. Det er problematisk.

Renessansemenneske: I desember 1973 kunne arbeiderbevegelsens ukeblad Aktuell melde at det ble midnatt før handelsminister Jens Evensen kom hjem, men etter et godt måltid tilberedt av fru Sylvei Evensen, hadde han fortsatt krefter til en trudelutt på trekkspillet. Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / NTB scanpix
Annonse

Det ville ikke vært helt urimelig om alle nordmenn «hadde en byste av Jens Evensen i sine hjem», skrev Jan Kjærstad i Forføreren. Hvorfor? Vel, Norge er omtrent verdens rikeste land, og selv om hovedbildet er preget av kollektive sammenhenger i en mangfoldig historie, er nok Jens Evensen (1917–2004) den enkeltpersonen som har betydd mest for akkurat det.

Først og fremst var han juristen og forhandleren Norge tydde til når vi skulle skaffe oss råderett over havområdene og dermed de etter hvert ufattelige oljeinntektene. Men han var mye mer enn som så. Og Jens Evensen virket enda mye større enn det igjen – på grunn av en karisma som det ikke var forutsatt og knapt akseptabelt at norske politikere og embetsmenn gikk rundt med.

Jens Evensen var mildt sagt allsidig: Takket være sin fars stadig voksende og stadig mer berømte slakteri- og butikkvirksomhet vokste han opp i velstand, men med ett ben plassert i folkelige Grønlandsleiret i Oslo. Og når han var på ferie i luksuriøse omgivelser i sommerhuset på Vollen i Asker, foretrakk han å henge med arbeiderungdom på industristedet Slemmestad.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse