00:00 - 22. september 2017

Middelhavsblues

Tove Nilsens personlige betraktninger flyter på kontinuitet, omgjengelighet og nestekjærlighet, men blir aldri sterk tenkning med indre trykk.

Skriver om Kreta: Der mange reiseskildrere liker å fremstå som heltemodige vagabonder, går Nilsen en annen vei og velger seg en øy som kryr av turister. Foto: Morten Krogvold.

På sin siste Kreta-reise, noe nær hennes femtiende, forestiller Tove Nilsens navnløse forteller seg alle mobiltelefonene som har sunket i Middelhavet de siste årene. Druknede båtflyktninger har dratt sim-kort fulle av sms-er med seg til bunns, «så mange meldinger at de kunne ha utgjort en bok full av ord om håp, frykt, bebreidelser, tro, tvil, anger, savn og kjærlighet, et helt arkiv som for alltid skal bli liggende under vann og sand.»

Tove Nilsen gjør hva hun kan for å bevare sitt eget arkiv av personlige tanker og hendelser. Romanene hennes byr på så dagligdagse fortellinger, er så språklig umiddelbare og så gjenkjennelige i persontegningene, ikke minst så fulle av fellestrekk og innbyrdes kontinuitet, at de i hvert fall tilsynelatende fremstår mer som personlig virkelighetslitteratur enn som kunstnerisk ambisiøs fiksjon.

Annonse