Annonse
00:00 - 22. september 2017

– Hvithet er et valg

Alt Donald Trump gjør, handler om å reversere arven etter landets første svarte president, mener Ta-Nehisi Coates. – Folk orker ikke innse hvor dypt rasismen stikker i befolkningen som valgte ham, sier forfatteren som nå utgir bok om Obama-æraen og Trumps USA.

Annonse

«Det er umulig å tenke seg Trump uten kraften som ligger i det å være hvit.» 

Ta-Nehisi Coates’ stemme lyder sikker i en video på nettsidene til magasinet The Atlantic, der den legger seg over en billedmontasje av Donald Trump.

I en uke da Det hvite hus refset en annen journalist for å ha kalt presidenten en «white supremacist», og slik for alvor satte fart i diskusjonen om valgresultatet i USA skyldes økonomi eller rasistiske understrømmer, var den 41 år gamle forfatteren klar med en analyse som straks ble delt i alle nettets kriker og kroker. Etter den prisbelønte gjennombruddsboken Mellom verden og meg (2015), regnes Coates som en av de viktigste litterære stemmene i USA, og mange har ventet på at akkurat han, som har spesialisert seg på å skrive om rase, klasse og ulikhet, skal ta for seg den politiske vekkelsesbevegelsen som har hjemsøkt Amerika.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse