00:00 - 22. september 2017

– Hvithet er et valg

Alt Donald Trump gjør, handler om å reversere arven etter landets første svarte president, mener Ta-Nehisi Coates. – Folk orker ikke innse hvor dypt rasismen stikker i befolkningen som valgte ham, sier forfatteren som nå utgir bok om Obama-æraen og Trumps USA.

«Det er umulig å tenke seg Trump uten kraften som ligger i det å være hvit.» 

Ta-Nehisi Coates’ stemme lyder sikker i en video på nettsidene til magasinet The Atlantic, der den legger seg over en billedmontasje av Donald Trump.

I en uke da Det hvite hus refset en annen journalist for å ha kalt presidenten en «white supremacist», og slik for alvor satte fart i diskusjonen om valgresultatet i USA skyldes økonomi eller rasistiske understrømmer, var den 41 år gamle forfatteren klar med en analyse som straks ble delt i alle nettets kriker og kroker. Etter den prisbelønte gjennombruddsboken Mellom verden og meg (2015), regnes Coates som en av de viktigste litterære stemmene i USA, og mange har ventet på at akkurat han, som har spesialisert seg på å skrive om rase, klasse og ulikhet, skal ta for seg den politiske vekkelsesbevegelsen som har hjemsøkt Amerika.

Annonse