00:00 - 15. september 2017

Fredens slagmark

Roy Jacobsens fortelling om løgn og sannhet i etterkrigstidens Norge er vilt ujevn.

Krigens spor: En ung kvinne vandrer med sekk på ryggen og barn på magen gjennom fjelltrakter i nord på jakt etter barnefaren, som skal ha forsøkt å ta seg til trygghet i Sverige. Foto: Hanche-Olsen, Ola / museene for kystkultur og gjenreisning i Finnmark

Roy Jacobsen følger opp den Booker-nominerte De usynlige (2013) og Hvitt hav (2015) med en realistisk roman lagt til gjenreisningen etter andre verdenskrig. Rigels øyne handler om den samme unge, driftige kvinnen som i Hvitt hav forelsket seg i en sovjetisk krigsfange som var blitt skylt på land etter bombingen av et fangetransportskip. I årets roman vandrer hun med sekk på ryggen og baby på magen gjennom fjelltraktene som barnefaren visstnok skal ha begitt seg ut i den siste krigsvinteren, da han ønsket å komme seg i trygghet i Sverige.

Kvinnens håpefulle leting gir Jacobsen rikelig anledning til å utforske krigens spor. Med hjelp av krigsfangenes arbeidskraft innvirket den tyske krigsmaskinen konkret på infrastrukturen og industrien i Nordland og Nord-Trøndelag, hvor romanhandlingen utspiller seg. Men like viktig for Jacobsen er det å vise hvordan krigen preget nordmenns mentalitet i årene etterpå.

 

Annonse