00:00 - 29. september 2017

En jord der gifter gror

Argentinske Samanta Schweblin blander psykologisk og økologisk katastrofe i sin sterke debutroman.

Økodrama: Bak det personlige dramaet i Samanta Schweblins roman, står en verden av plantevernmidler, agrokjemi og økonomi. I hennes hjemland, Argentina, opplever mennesker som lever tett på landets soyamarker økte forekomster av sykdommer og misdannelser. Foto: Christian Belgaux

Argentinske Samanta Schweblins første roman, Feberdrøm, er en fortelling som på fremragende vis gjør bruk av en av litteraturens urkrefter, nemlig den produktive tvilen. Schweblin er født i 1978 og debuterte som novelleforfatter i 2002. Forfatterskapet er allerede prisbelønnet i Latin-Amerika, og da Feberdrøm kom ut på engelsk tidligere i år, ble romanen nominert til Bookerprisen.

Omslaget til den norske utgaven er full av anmeldersitater som fremst av alt vektlegger hvor skremmende romanen er. Og Feberdrøm er skremmende – ikke egentlig på grunn av de overnaturlige elementene som først ser ut til å stå i sentrum for fortellingen, men på grunn av måten Schweblin risser høyst reelle farer inn i ideen om det overnaturlige. Er frykten grunnet i en psykologisk uro eller i en forvridd verden? I Feberdrøm kommer farene både innen- og utenifra, hele veien formulert i et anspent, rent og deskriptivt språk.

Annonse