00:00 - 22. september 2017

Bare to glass champagne

Granta-eier og kulturfilantrop Sigrid Rausing skriver lavmælt og tankevekkende om rusavhengighet og død i en av verdens rikeste familier.

Sigrid Rausing skriver om dop og avhengighet. FOTO: Jeremy Sutton-Hibbert / Getty Images

Hun ser på et fotografi tatt ved årtusenskiftet. Hun er sammen med svigerinnen Eva, som har blondt hår som flagrer i vinden, og virker selvsikker og sterk. Men begge var bekymret, husker hun: Det handlet om datosystemet på internett, ville det takle overgangen til et nytt årtusen? Ville banker kollapse, fly falle ned? Ingen visste.

Flyene falt ikke ned, men ­Sigrid Rausings verden gikk likevel i stykker. Broren Hans og svigerinnen gikk i et selskap, de drakk champagne, for første gang på mange år. Begge var i rehab. To glass champagne, så raste det utfor, skriver Rausing i erindringsboken Mayhem.

Bestefaren het Ruben Rausing og etablerte Tetra Pak i 1951, et svensk firma som produserer drikkekartonger for melk og juice. Familien er en av verdens rikeste. Likevel er de mest kjent for Hans’ og Evas mange­årige misbruk av heroin og kokain, og for at Eva døde av overdose og hjertesvikt i rikmannsvillaen i Belgravia, London i 2012. Hans meldte ikke fra, men lot henne ligge innpakket i plast i to måneder, før det til slutt ble oppdaget.

Annonse