Annonse
00:00 - 29. september 2017

Angrepet av sorg

Sorgen får lov til å være alminnelig i Ole Robert Sundes portrett av kunstneren som vordende enkemann.

Bygård–sushisjappe, tur-retur: Ole Robert Sundes nye roman er en fortettet odyssé gjennom Thereses gate på Bislett i Oslo. Hele veien handler det om erkjennelsens muligheter og begrensninger. Arkivfoto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Forfatteren går ut av portrommet i bygården hvor han bor. Formiddagen er regntung og han skal ut for å kjøpe sushi, brød og snus. Der oppe i leiligheten ligger hans kone, dødssyk av kreft. Slik åpner Ole Robert Sundes fortettede odyssé gjennom Thereses gate på Bislett i Oslo. Han har knapt kommet utenfor før han møter Oslokyklopen. Sirenene synger, både som innbilte utrykningskjøretøyer og i form av et trekkspill gjennom et åpent vindu. Jokerbutikken fanger ham, en glefsende hund kommer løpende.

Og tankene strømmer. Mer enn Homers listige helt, er det James Joyces gatevandrende Leopold Bloom som utgjør Sundes forelegg i denne lille romanen. Leseren forstår etter hvert at dette er et sorgtungt portrett av kunstneren som vordende enkemann.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse