Annonse
00:00 - 04. august 2017

Sommerens tyske litteraturdebatt

Den litterære sommerdebatten i Tyskland var ingen oppvisning i god diskusjonskultur, skriver Olaf Haagensen.

Annonse

En kort bok med den latinske tittelen Finis Germania (Tysklands slutt) av den avdøde historikeren Rolf Peter Sieferle (1949–2016) har vakt betraktelig oppstandelse på de tyske kultursidene denne sommeren. Det begynte i juni, da boken havnet på den månedlige anbefalingslisten med sakprosabøker som offentliggjøres av den venstreorienterte avisen Süddeutsche Zeitung, tv- og radiosenderen NDR og bransjebladet til tyske bokhandler, med flere. Finis Germania er utgitt av det lille, høyre­radikale forlaget Antaios, og er ifølge de argeste kritikerne holocaustrevisjonistisk og gjennomsyret av antisemittiske forestillinger. Hva i all verden gjorde boken på en aktet anbefalingsliste?

Svaret lot ikke vente lenge på seg. En av jurymedlemmene, Johannes Saltzwedel, journalist i ukemagasinet Der Spiegel, hadde tre måneder på rad gitt alle poengene han hadde til rådighet – listen utformes ikke gjennom diskusjon, bare ved poenggiving – til Finis Germania, og slik fått boken inn på junilisten. Saltzwedel forklarte at han hadde gått til dette skrittet fordi han ønsket å skape diskusjon rundt «en svært provoserende historie- og samtidsfortolkende bok».

Saltzwedels ønske høstet liten forståelse. En av jurymedlemmene trakk seg i protest, Saltzwedel selv måtte gå, og det videre arbeidet med konseptet Sachbücher des Monats ble utsatt inntil videre – det finnes ingen liste for juli. Saltzwedels arbeidsgiver, Der Spiegel, rykket også ut og tok avstand fra sin medarbeider. Magasinets sjefredaktør uttalte at han ikke hadde «noen forståelse for at kollega Saltzwedel har anbefalt denne boken».

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse