Annonse
00:00 - 25. august 2017

Røde minner

Rune Ottosen gransker 1970-tallets Albania-turisme i et skjematisk språk, men med oppriktig og nyanserende ettertanke.

Alle på dugnad: Aase R.D. Andreassen, her midt på bildet med briller, deltar i dugnadsarbeidet med albanske ungdommer. Foto: privat
Annonse

Gudene ville det sånn at den som skal forstå noe av norsk etterkrigshistorie – og da særlig øyenvitneskildringer fra 1970-tallet – må navigere gjennom et snødrev av fraksjoner og forkortelser, like utmattende som en legemiddelkatalog, like innviklede som sjangerkategorier i moderne klubbmusikk.

Rune Ottosens nye bok Turist i Utopia plasserer oss midt i en sånn haglskur av store bokstaver. Her møter vi gamle akronymkjenninger som SF og SUF (ml), og outsidere som KA (Kommunistisk arbeiderforbund) og NKS (Norges kommunistiske studentforbund). En hjelpsom oversikt ved bokens start lærer meg at MLF (Marxist-leninistisk front) var navnet på en utbrytergruppe fra NKP, som samarbeidet med MLG (Marxist-leninistiske grupper) før en splittelse førte noen av dem inn i KA. Da var i hvert fall det ryddet av veien.

I sentrum av Ottosens fortelling står ikke overraskende den mest beryktede bokstavsammensetningen av dem alle: AKP (ml). Mer presist sirkler han inn partiets omskiftelige forhold til det kommunistiske fyrtårnet Albania i løpet av noen turbulente år på 1970-tallet.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.