Annonse

Annonse

00:00 - 04. august 2017

På toften med Thoreau

Henry David Thoreau er kjent som skogens mann, men kanskje var det i robåt han kom til sine viktigste erkjennelser.

Pilegrimsmål: Henry David Thoreaus Walden er riktignok et pilegrimsmål for litterater og naturelskere og radikalere i alle avskygninger, men en bok som ble utgitt i mai i år med fotografier av S.B. Walker – Walden; or Life in the Woods. – viser frem et Walden hvor folk bader og tar selfies. Foto: S.B. Walker

Den amerikanske naturfilosofen, aktivisten og poeten Henry D. Thoreau er inkarnasjonen av 1800-tallsromantikeren som går ut i naturen for å friske opp sansene og løsrive seg fra sivilisasjonens vanemessige nyttetenkning. Steinene som markerer hvor Thoreaus hytte sto under hans toårige eksperiment med mer eller mindre selvberget eneboertilværelse i skogene ved Walden Pond mellom 1845 og 1847, er den dag i dag pilegrimsmål for litterater, naturelskere, menneskerettsforkjempere, pasifister og radikalere i alle avskygninger.

Men to hundre år etter hans fødsel, i en tid preget av faretruende menneskeskapte klimaendringer, er det mange som mener at Thoreaus lyriske naturdiktning og pamfletter mot krig, slaveri, religiøst hykleri og forbruksmentalitet har kommet til å overskygge noe like viktig: hans pionerarbeid som vitenskapsmann.

Harvard-universitetet, hvor Thoreau selv fikk sin formelle utdanning, har markert 200-årsjubileet med å gjøre bilder og notater fra forfatterens store plantesamling digitalt tilgjengelige; en botanisk tidsmaskin som universitetet håper kan bidra til innsikt i forandringene som har skjedd mellom da og nå, slik hans observasjoner av alt fra ­fugletrekk til issmelting tidligere har blitt brukt til å kartlegge klimaendringer. Og i en ny Thoreau-studie av våren, The Boatman, hevder geologen Robert M. Thorson at observasjoner Thoreau gjorde seg langs elvene rundt Concord foregrep vår tids kanskje mest grunnleggende innsikt: hvilken potensielt katastrofal påvirkningskraft vi mennesker har på vårt eget livsgrunnlag, på naturen og klimaet.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
per utgave
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 199,-
per måned
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Inkluderer eAvis og tilgang til hele arkivet med over 50 000 artikler.

Annonse