00:00 - 25. august 2017

Nasjon + litteratur = usant

Litteraturen er blitt helt irrelevant i den moderne nasjonsbyggingen, mener professor Jon Haarberg – og vi merket knapt at det skjedde.

Nye fellesskap: Vi har stadig behov for nasjonsbygging, ikke minst i møte med migrasjon er det viktig å skape et nasjonalt fellesskap, sier Jon Haarberg, som har skrevet bok om litteraturens rolle i utviklingen av Norge som nasjon.

Nasjonallitteraturen var som en selvfølge, som en naturtilstand, skriver Jon Haarberg i introduksjonen til sin nye bok Nei, vi elsker ikke lenger. Og så forsto han at den i så fall er en naturtilstand på samme vis som isbreene: Altså i full tilbaketrekning og på vei mot utslettelse.

Og på bokomslaget svinger et sørgmodig norsk flagg, falmet og hullete, i vindkast som truer med å rive hele fanen i filler.

 

Annonse