00:00 - 18. august 2017

Mer mening på landsbygda

Forfatter Agnes Ravatn bor på bygda med lyriker Einar Økland som nærmeste nabo. Sånt blir det bok av.

Få ulemper: Ravatn leter stadig etter hakene ved å bo på bygda og trekker frem det sosiale som en av få. – Uanmeldt besøk er faktisk et konsept som eksisterer fortsatt. Vi har besøk veldig ofte, så det hender jeg låser døren og later som om det ikke er noen hjemme. Arkivfoto: Herman dreyer

Da Agnes Ravatn tok med seg mann og barn og flyttet fra Oslo til en liten bygd i Valestrand, var det bare for et halvt år. Hun skulle dit for å få skrivero. To år etterpå føles det «litt shaky» å være tilbake i storbyen igjen. Hun og familien ble boende. Det å flytte til landsbygda ga Ravatn lyst til å skrive om nettopp det. Om det eksotiske ved å hogge ved, ha en hage, få uanmeldt besøk, engasjere seg i det lokale kulturlivet og bo i et gammelt hus med dyr rundt seg.

− Det er mer som reisebrev fra bygda. Om hvordan en slags Onkel Reisende Mac har forvillet seg på bygda. Jeg har gjenoppdaget naturen, som før bare var en fjong kulisse for meg, og så er det helt latterlig enkelt å ha barn der. Jeg hadde et godt liv i byen også, men det generelle nivået i levestandard har hevet seg for meg på bygda. Jeg har en annen ro og andre gleder enn tidligere.

Ravatn vokste selv opp i en bygd på 3000 innbyggere, og mente som ungdom at det var en ren forbrytelse. Ingen abonnerte på Vagant! Valestrand har litt over 700 fastboende.

Annonse